Дървениците са малки, неприятни насекоми, които повечето хора се надяват никога

...
Дървениците са малки, неприятни насекоми, които повечето хора се надяват никога
Коментари Харесай

Дървеници мутанти нападнаха Европа, Франция е в ужас

Дървениците са дребни, неприятни инсекти, които множеството хора се надяват в никакъв случай да не срещнат персонално. Днес милиони хора се сблъскват с тях в новините, тъй като те още веднъж попадат в заглавията и повода за това не е по никакъв начин добра. Тези дребни инсекти са голямо главоболие, че и повече, изключително във Франция.

Последните отчети демонстрират доста нарастване на броя на нашествията на дървеници в Париж, като учебни заведения, лечебни заведения и даже кина се сблъскват с тези неканени посетители, пише BBC. Един случай на зараза във френска болница докара до цялостното й затваряне, което продължи 24 дни и струваше 400 000 $.

Въпреки че тези дървеници съществуват отдавна, има тревожна наклонност. Дървениците освен се популяризират по-бързо заради световното пътешестване, само че и стават все по-трудни за управление. Уорън Бут, откривател, събра голям брой дървеници в Съединените щати сред 2005 и 2009 г. Минаха още няколко години и дружно със своите помощници той изследва генетичния състав на тези вредители.

Оказа се, че има промени в ДНК на тези дървеници, които ги вършат устойчиви на елементарните средства за битка. Например в тяхната генетична конструкция има част, виновна за действието на нервите. Някои инсектициди пречат на тази функционалност, само че дървениците са еволюирали по този начин, че да не се въздействат от това. Проучването установи също, че множеството от новите проби от дървеници са обезпокоително устойчиви на най-често срещаните лекувания. Това може да изясни внезапното нарастване на броя на инфекциите.

Защо тези дребни същества са толкоз упорити? Факт е, че цялото им битие е игра за оцеляване. Когато хората третират дървеници с стандартни инсектициди, те неумишлено оказват помощ на по-силните дървеници да оцелеят. След това тези жилави бъгове се развъждат, което води до нови бъгове, които са устойчиви на лекуването.

Интересното е, че тази наклонност не се лимитира единствено до Съединените щати. Отделно проучване в Европа откри сходни резултати: огромна част от насекомите са устойчиви. Тук обаче има един колорит. Ако множеството европейски дървеници са имали един тип защитна смяна в гените си, то някои, по-специално пробите, взети във Франция, са имали две, което ги прави още по-трудни за ликвидиране.

Дървениците стават освен по-силни, само че и по-умни. Някои от тях са развили по-дебел предпазен пласт, който затруднява проникването на пестицидите. Други трансформираха държанието си, като да вземем за пример изправяне, с цел да сведат до най-малко контакта с третираните повърхности.

И по този начин, какво можем да създадем против този видимо несломим камшик? За благополучие не всичко е изгубено за човечеството. Някои способи дават положителни резултати:

Топлинна обработка: Скорошен експеримент показа, че нагряването на инфектираните места до 60°C убива всички дървеници. Въпреки това е доста значимо тази процедура да се прави от професионалисти; Опитите вкъщи могат да доведат до пренасяне на дървеници в прилежащия апартамент или даже да станат още по-опасни.

Да излъжеш дървениците: Някои откриватели се опитват да примамят дървениците на открито, като употребяват машини, които имитират човешкото дишане, защото дървениците са привлечени от въглеродния диоксид.

Естествени врагове: Учените обмислят използването на естествени гъби, които вредят на дървениците, само че са безвредни за хората. Дървениците носят тези спори, които по-късно порастват и им предизвикват щета.

Въпреки ужасните прогнози, значимо е да се означи, че макар че заразяването с дървеници се усилва в някои региони, това не е по този начин на всички места. А градове като Ню Йорк демонстрираха, че с верни политики и навременна интервенция болестта може да бъде следена. Като цяло дървениците може да стават все по-силни, само че с осъзнаване, изследване и ранни дейности можем да се надяваме да ги държим настрани. Нека се оправим рационално с този проблем и тези вредители останат в предишното.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР